Nu skal vi jo også huske de gode nyheder….

Masanga projektet er et projekt med mange kringler og kroge, mange involverede, mange interesserede mange passionerede og måske mest af alt – i hvert fald når vi taler med hinanden om Masanga projektet – mange udfordringer.

Og selvfølgelig er der mange udfordringer. Hvis det var nemt at lave et bæredygtigt sundhedstilbud og at hæve den generelle standard for sundhedsydelser i et land som Sierra Leone, så var det jo allerede sket for lang tid siden. Og uden vores eller andres hjælp eller facilitering, for den sags skyld.

Derfor bliver den historie vi fortæller hinanden internt tit præget af de udfordringer vi lige går og tumler med og de frustrationer, vi har behov for at lufte og for at diskutere. Og vi glemmer lidt at fortælle hinanden det der måske er selvfølgeligt, men så sandelig også er vigtigt at huske på, nemlig at Masanga projektet er en stor succes (!)

Vi har drevet med sundhed i mere end ti år under nogle af de sværeste forudsætninger man kan tænke sig. Alligevel er vi er gået fra – med et minimalt budget – at være en lille ambulant klinik til at være et 100 sengs NGO assisted Government Hospital med noget der minder om landets højeste kirurgiske aktivitet, landets bedst udstyrede røntgenafdeling og et af de bedste laboratorier, som også råder over blodbank. Vi har op til flere læger ansat og danner ramme for det banebrydende CapaCare surgical training programme der med sine, for nyligt nu 27 færdiguddannede kirurgiske kandidater, virker rundt på alle landets sygehuse.

Vi huser og står i spidsen for Tonkolilli District College of Health Sciences som uddanner state enrolled comminity health nurses og har et netværk af stærkt motiverede fysioterapeuter der arbejde på at få en fysioterapeutisk uddannelse etableret på college. Og omverdenen tager dem seriøst i en sådan grad, at de er inviteret til at komme og repræsentere projektet på verdens kongressen for fysioterapi i Syd Afrika 2017. College rummer et uanset potentiale som bare venter på at blive udnyttet.

Vi har haft vores udfordringer på erhvervs-siden, men må ikke glemme at både Bangura og Payamba er brands der er opstået i mødet mellem nord og syd. Hvor ville de fleste af os være uden vores computer sleeve i cykelslange eller vores lapa-farvede bow tie? Med disse initiativer skaber vi arbejde og vækst – og vi inspirerer og gør verden mindre med vores historie der på denne måde gøres tilgængeligt for et meget bredere publikum.

Økonomisk arbejder vi på langsigtet at få regeringen til at overtage lønninger og medicin. Dette er et stort og tungt arbejde, men siden julen 2016 har vi modtaget medicin fra regeringen, hvilket er en flot (og længe ventet) tilkendegivelse fra denne om, at de ser os som en reel samarbejdspartner der støtter dem i etableringen af egne tilbud. Det er et virkeligt stort skidt som vi skal huske at glæde os over og forhåbentligt det første i en lang række stormskridt i samme retning.

Som organisation har Masanga Dk mere end 400 betalende medlemmer, som støtter op om vores arbejde i mange forskellige sammenhænge. Vi har flere store og vigtige økonomiske samarbejder blandt anden med Lions Klubberne og Aleris-Hamlet hospitalerne, hvilket giver os en mere forudsigelig økonomi end tidligere. Dermed ikke sagt at økonomien omkring projektet er god, men da vi her vil ligge vægt på de gode nyheder er det værd at bemærke, at vi i Masanga DK (som jo er en ud af fem internationale organisationer der financierer Masanga Projektet) faktisk leverer vores lovede del af det økonomiske bidrag til projektets drift. Derudover har vi også kunnet rejse penge til at ansætte en international fundraiser der pt arbejder med vores langsigtede fundraising strategi i Sierra Leone.

Alt i alt synes vi altså, at vi alle har god grund til at give os selv og hinanden et lille skulderklap og en thumbs up for det gode arbejde og de flotte resultater det trods alt er blevet til i verdens mindste projekt med verdens største vision…

/Susanne Haas, formand

Scroll to Top