Rejseberetning: Hvordan implementerer man teori til praksis på Masanga Hospital?

Sygeplejerske Signe Therkelsen rejste til Masanga som frivillig hygiejnesygeplejerske i starten af oktober 2017, sammen med sin mand og to piger på 3 og 5 år. Signe skulle træne og implementere et intensivt hygiejneprogram, som jeg har udarbejdet hos NGO’en Maternity Foundation.

Træningen bestod i at personalet på Masanga hospital blev undervist i de forskellige elementer i hygiejne – dette inkluderede både rengøringspersonale, alt sundhedspersonale, administrationen og andre der arbejder på hospitalet.

Træningen blev afsluttet med en tre dags workshop, hvor fokus var at implementere den teori de ansatte havde lært, til praksis på afdelingerne. Derfor rejste jeg i februar 2018 til Masanga i fem dage for at støtte Signe i denne workshop. Med mig rejste Bettina Slott, som er hygiejnesygeplejerske i Gentofte kommune og netop hjemvendt fra Outreach projektet, samt stifteren Peter Bo Jørgensen.

Workshoppen forløb med stort engagement fra de ansatte, som endte ud med mange nye tiltag og ansvarsopgaver for hver enkelt ansat. Workshoppens hovedfokus var at alle skulle hjælpe hinanden med at løfte opgaven om at få en bedre hygiejnetilstand på hospitalet. Ydermere endte workshoppen med en tjekliste, som de ansatte selv vil bruge til at tjekke op på, om de nye tiltag bliver implementeret.

Foruden workshoppen, underviste jeg ligeledes STP-studerende (Surgical Training programme), CHO (Community Health Officer), sygeplejersker og vores jordemoder i Maternity Foundations ”Safe Delivery App”. En app der hjælper fødselshjælpere til at håndtere komplikationer under en graviditet, ved fødsel og hos den nyfødte. App’en blev vel modtaget og vi arbejder nu på en national version.

Det var skønt at være tilbage i Masanga, at dufte den Sierra Leonske muld, se hospitalets rivende udvikling siden jeg sidst var der i 2012, møde mange kendte ansigter og besøge mine sponsorbørn som er blevet rigtig dygtige skolebørn siden de kom ind i Masanga Educational Sponsorship Program.

/Sara Thordal Jensen. Frivilligkoordinator og medlem af Masanga DK bestyrelsen.
Project Manager hos Maternity Foundation.

IMG_0188
Scroll til toppen