Mennesker i Masanga 8 – Alfred Sesay

Alfred Sesay

Alfred Sesay er Masangas øjenlæge, og når man hører hans historie, forstår man  hvorfor det er den eneste rigtige levevej for ham. Her fortæller han om heksedoktorer, overtro og glæden ved at give folk synet igen.    

Hvorfor besluttede du dig for at blive øjenlæge?
Min far døde blind, da jeg stadig gik i skole. Han havde glaucoma (grøn stær). Derudover blev min mor også blind, da hun fik grå stær. Men efter tre år uden syn blev hun opereret, og kunne se igen, så det var et mirakel. Det er derfor jeg blev så glad, den dag jeg blev ansat i øjenklinikken. Fordi jeg har sympati for de blinde.

Hvad gjorde folk under og efter krigen, når de havde øjenproblemer, og der ikke var nogen øjenlæge i området?
De fleste gik til en healer eller heksedoktor som gav dem plantemiksturer eller andre naturmidler. Når de puttede dem i øjet, kom der infektioner og deres sygdomme blev forværret.

Hvordan ser arbejdsdagen ud for en øjenlæge?
Det varierer meget. De første patienter registreres på hospitalet kl. 8 om morgenen, så jeg plejer at komme ned på klinikken halv 9 og gå i gang med arbejdet. Nu om stunder kommer folk til min klinik fra hele Tonkolili-distriktet, og da jeg er den eneste medarbejder har jeg ret travlt. Nogle dage arbejder jeg også ude. Mange af mine patienter er spedalske og gamle og kan ikke bevæge sig, så dem tager jeg selv ud til.

Hvornår giver dit arbejde mest mening?
Nogle gange takker de folk jeg behandler for min hjælp. Så bliver jeg meget glad og stolt. For nylig havde jeg en blind 18-årig pige inde på klinikken. I hendes landsby sagde de, at hendes tabte syn var guds straf for at hun havde set noget hun ikke skulle have set. Men jeg stillede diagnosen grå stær, og hun blev opereret og kunne se igen. Så jeg beviste at de tog fejl, og pigen var glad og taknemlig.

Jeg har hørt at du har store fremtidsplaner. Kan du fortælle lidt om dem?
Jeg vil meget gerne udvide, så jeg også bliver optiker. Jeg har allerede mange briller i min klinik som jeg giver ud til folk, men jeg vil gerne kunne reparere folks briller og have et stort udvalg af stel og glas. Det er mit fremtidsmål.

Outreach
Alfred putter desinficerende middel i øjet på en ældre spedalsk-patient med grå stær
Scroll to Top