Mennesker i Masanga 20 – Fatmata Tholley

Fatmata Tholley mistede sin første mand i 1999 i borgerkrigen og boede hos sin mor året efter. Her fortæller hun om kønnenes forskellige pligter og flerkoneri i Sierra Leone.  

Du mistede din første mand under borgerkrigen. Hvad skete der?
I 1999 boede jeg sammen med min mand og mit første barn her i Masanga. Den 15. april klokken 14 angreb rebellerne byen her, og vi flyttede straks over til min mor og gemte os. Her boede vi i tre uger, og til sidst løb vi helt tør for mad, fordi byen var så udsultet. Min mand tog ud for at skaffe noget mad, og han kom aldrig tilbage. Han var blevet slået ihjel af rebellerne.

Hvad gjorde du bagefter?
Jeg blev boende hos min mor i et års tid. Hun har lidt land, som vi begyndte at opdyrke. Vi dyrkede ris, kartofler og cassava, og hun havde et par høns hun skjulte.

Fortæl lidt om kønsforskellene her i landet
Normalt er det sådan at mændene arbejder, og kvinderne passer husholdningen. De vasker tøj, laver mad og ligger med manden om natten. Når man bliver gift her i landet, foregår det typisk ved at manden besøger kvindens familie, og beder om ret til at måtte ægte og forsørge kvinden. Så det er naturligt nok, at det er ham der betaler.
En anden forskel er at mænd kan have flere koner. Min egen far havde faktisk syv koner i alt.

Syv koner er ret mange. Hvad skulle han med alle de koner?
Min mor forklarede at når en mand kun har en kone, så kan han risikere at børnene ikke bliver gode. Hvis han har mange koner, vil han næsten altid være sikker på at få ihvertfald et par gode børn.
Men min far var også en rig mand, og han skaffede et hus til hver af sine koner. Ellers havde de heller ikke villet giftes med ham.

Er det muligt for en kvinde at have flere mænd?
Nej. Det er helt umuligt.

Scroll to Top