Mennesker i Masanga 18 – Ibrahim T. Kamara

Den sikreste vej til personlig velstand i Sierra Leone går gennem uddannelse, og det ved man også i Masanga. Uddannelsesprojektet i byen er skabt af React-gruppen, og de ansatte sidste år Ibrahim T. Kamara som Assistant Manager. Hans job involverer både administrative pligter og undervisning, og sidstnævnte klarer han med lige dele intelligens, disciplin og humor.   

Hvordan gik det til at du blev Assistant Manager for Uddannelsesprogrammet i Masanga?
Jeg blev færdiguddannet i Freetown i september sidste år, og fik så et lærerjob hvor jeg underviste i sundhed og sundhedsforbedring. Men i november fortalte en ven, at de manglede en manager på Masanga Education Center, så jeg tog til Masanga og ansøgte, og heldigvis valgte de at ansætte mig.

Hvorfor valgte du at forlade Freetown og arbejde i Masanga?
Fordi jeg er født i Masanga og søn af byen. Min familie og mit samfund er her, og den vigtigste grund til at jeg forlod Masanga var for at få uddannelse. Men nu hvor jeg er færdiguddannet, mener jeg at det er det rigtige tidspunkt at komme tilbage og hjælpe med at udvikle mit samfund igen. Derudover kommer jeg fra en meget fattig familie, og da min mor er blevet gammel nu har hun brug for min hjælp.

Hvordan fungerer skolesystemet i Sierra Leone?
For nylig er systemet blevet ændret til et 6-3-3-4 system. Det betyder, at man som ca. 6-årig starter i Primary School, hvor man bliver i seks år. Derefter går man tre år i Junior Secondary School og tre år i Senior Secondary School. Hvis man er dygtig nok til at klare adgangskravene, kan man så vælge at komme fire år på universitetet.

Hvad er de mest populære former for uddannelse i Masanga?
Det mest populære for folk der kommer ud af Senior Secondary School er at søge ind på en uddannelse indenfor sundhedsvidenskaben. Det skyldes at Masanga er en hospitalsby, så folk er blevet inspireret af de mange læger der har været her før og efter krigen. De er simpelthen blevet rollemodeller. Tidligere overvejede jeg også selv at blive læge.

Hvad kan du lide at lave når du ikke er på arbejde?
Faktisk er jeg meget glad for at gøre forretninger, og i Freetown finansierede jeg mine studier med et telecenter, hvor folk kunne komme ind og lave opkald. Jeg kunne godt tænke mig at lave et telecenter igen, så i min næste ferie overvejer jeg at forsøge at sætte et op i Magburaka.

Ibrahim underviser lokale voksne i IT.
Ibrahim underviser lokale voksne i IT.
Scroll til toppen