Mennesker i Masanga 14 – John Koroma

John Koroma

John Koroma arbejder både i Masangas guldmine-projekt og i den nye gedefarm. Han er aldrig bleg for at sige sin mening, og giver herunder sit bud på hvad der skal til for at få succes med nye projekter i Masanga. Han løfter også sløret hvordan det går med Masangas gedefarm.  

Hvordan har lokalbefolkningen taget imod alle de nye projekter, der er sket siden hospitalet genåbnede i 2006?
Ligeså snart Peter Bo og de frivillige kom til området, besluttede lokalsamfundet at arbejde mest muligt sammen med dem og hjælpe til at skabe udvikling. Efterhånden som tiden er gået, har der dog været eksempler på folk, der er blevet grådige, og har sat egen vinding højere end udviklingen i samfundet. Heldigvis hører det mest til undtagelsen.

Hvad skal der til for at få økonomisk succes med et nyt projekt her i området?
De projekter jeg har set få succes, har grundlæggende altid haft en god pose penge at starte på, uselvisk mandskab og en stærk idé. Men de har også haft de nødvendige kontakter. Flere projekter er faldet til jorden, fordi dem har startet dem, ikke har haft de tilladelser de behøvede. Her i området er det vigtigt at være på god fod med landejere og høvdinge, for at få de aftaler i hus man skal bruge.

Tonkolili-distriktet er meget rigt på guld og mineraler, men det er ikke for alvor lykkedes at tjene penge på det endnu. Hvorfor?
Mange af de mineselskaber der er kommet til distriktet indtil videre, har selv kunnet sætte priserne på de mineraler folk i området slider med at grave op. Det har desværre primært været køberne, der har styret markedet.

Jeg forstår at du skal arbejde på Masangas nye gedefarm. Fortæl lidt om projektet.
I løbet af sommeren har vi fået de første 15 geder ind, og vi satser på snart at få fat i 30 mere. Langt de fleste af dem er hunner, for hannerne kan ikke særligt godt sammen. Om to år vil vi begynde at sælge gederne, og det kommer vi til at tjene gode penge på. Noget af det gode ved geder, er at de parrer sig meget stabilt, og man kan forvente at en hun får mindst en ny ged om året. Jeg tror det bliver en sikker succes med god profit.

Scroll to Top