Mennesker i Masanga 12 – Samuel Matthew Sanko

Samuel Mathew Sanko

I Masanga lever muslimer og kristne sammen uden nogle gnidninger eller problemer. Jeg interviewer Samuel Matthew Sanko(SM), der er apoteker, ungdomsformand og ivrig syvende dags adventist, om religion. Han fortæller, hvad det vil sige at være kristen og muslim i Sierra Leone, og forklarer hvorfor der er så mange syvende dags adventister i Masanga.   

Hvor mange er kristne og hvor mange er muslimer i landet?
I Sierra Leone er de kristne i overtal i forhold til muslimerne. Her er ca. 60% kristne og 40% muslimer.

Hvad indebærer det så at være muslim her?
Du skal besøge moskeen, du skal udsige de fem daglige bønner, du skal overholde ramadanen, og du skal kunne sige tilgivelsesbønnen, hvor man beder om tilgivelse for sine synder. Hvis du kun vælger at overholde nogle af disse regler, men ikke alle, vil du stadig blive betegnet som muslim, men ikke en pligtopfyldende en af slagsen. Nogle kvinder vælger også at gå med slør, men det er kun et mindretal.

Hvad vil det så sige at være kristen her?
Vi har flere forskellige former for kristne. En stor del er katolikker, og en mindre del er syvende dags adventister ligesom mig.

Ser man nogle problemer mellem muslimer og kristne her i landet?
Overhovedet ikke, vi er jo allesammen fra samme land. Og muslimer er naturligt venligtsindede overfor kristne, fordi mange af dem tror på at Jesus Kristus var det første mellemled imellem gud og mennesket. Muslimer og kristne blender konstant sammen i Masanga og Sierra Leone. Min far, min mor og min kæreste er muslimer, men jeg er selv syvende dags adventist.

Hvorfor er der så mange syvende dags adventister her i Masanga, og hvad tror I på?
Det skyldes de britiske missionærer, der kom til området i 1960´erne for at helbrede spedalskhed. De var adventister, og en del mennesker i Masanga tog deres religion til sig.
At være syvende dags adventist vil her i byen først og fremmest sige, at man holder hviledag og går i kirke om lørdagen, hvor andre kristne gør det om søndagen. Derudover er vi en alvorlig kirke, hvor der ikke bliver spillet på trommer eller holdt optog i gaderne. Vi tager gud og hans kirke seriøst.

Scroll to Top