Læge undervisning! STP-program i junglen!

Så er der kommet en update fra formand Dr. Peter som lige nu er i junglen ved Masanga. Han skriver følgende: 

Hovedformålet med denne tur er at undervise på  STP-programmet (Surgical Training Program). Her træner og underviser vi i basal livreddende kirurgi for både læger og ikke læger. Programmet indgår som en del af sundhedsministeriets strategiske plan for bekæmpelse af den høje mødredødelighed i Sierra Leone. De 2 første lære-drenge har nu været i gang i ca. ½ år og skal videre på andre praktiksteder. Vi sender dem af sted med gode basale kirurgiske færdigheder som de kan bygge videre på. Efter 2 år skal de godkendes af sundhedsministeriet, og en diplomeksamen skal afgøre om de er gode nok til at arbejde selvstændigt på landets distriktshospitaler. De roterende speciallæger i kirurgi fra Norge og Danmark forestår både den praktiske færdighedstræning og den teoretiske del. Undervisningen er intensiv og fokuseret på at den enkelte deltager kan anvende den teoretiske viden i kliniske sammenhænge. Systematisk oplæring i den kliniske beslutningsproces der fører frem til et kirurgisk indgreb som skal udføres med mindst mulighed for komplikationer og død, er essensen og målet for undervisningen. Lære-drengene er godt på vej.

Her er et eksempel på praktisk træning for drengene:
En 30 årige kvinde kommer ind med akut opståede smerter i nedre del af maven, smerten har et døgns varighed overvejende lokaliseret i venstre side men spreder sig over mod højre side. Hun er ikke gravid og har ingen andre ledsage-symptomer. Den kliniske undersøgelse afslører tegn på bughindebetændelse i den nedre del af maven samt mistanke om øm udfyldning i bækkenet. Dette bekræftes ved ultralyd, der er mistanke om en betændelse tilstand og der er indikation for operation. Den kliniske tilstand gennemgås, diagnostiske muligheder overvejes og diskuteres livligt med lære-drengene. Patienten informeres og giver skriftlig information og accepterer at blive opereret af lære- drengene under supervision af speciallægen.

Vi indleder med en diagnostisk undersøgelse hvor vi lader lidt væske løbe ind i mavehulen og på returløbet finder grumset væske som et udtryk for betændelse i maven.  Maven åbnes i midtlinen nedadtil og de indre organer inspiceres. En stor betændelses ansamling som involverer hele den venstre æggestok og æggeleder er syg og fjernes. Blindtarmen er opsvulmet og fortykket og fjernes. Maven lukkes. Der suppleres med antibiotika de næste pa dage. Patienten smiler og siger tak og udskrives efter et par dage i velbefindende.

Operation NGO Masanga Sierra Leone Health care

Billedet er fra en anden operation, men i mangel på billedmateriale fra den pågældende operation blev dette fundet frem for illustrationens skyld. Billedet blev taget ved en brok operation i 2009. 

Der følger flere opdateringer fra Junglen de næste par dage. Så kig forbi igen i morgen 🙂
Vi ses d. 3 sept. til Støtte fest!  

Scroll to Top