En julehilsen fra Masanga

Året der gik i Masanga

Det er endnu engang ved at være tid til at se tilbage på året der gik i Masanga. Som altid et begivenhedsrigt år med både op og ned ture lokalt såvel som globalt.
Hvor man i Masanga og Sierra Leone for længst var videre efter COVID lettede tågerne jo først i løbet af vinteren og foråret i det den vestlige verden.

Således kunne vi holde dimissionsfest for 339 sygeplejersker fra Tonkolili District College of Health Sciences i februar. Der var selv sagt nogen der havde siddet festlighederne over grundet COVID, så der var særligt god grund til at hejse flaget den dag. Vi er stolte over at kunne bidrag i et sådant omfang til uddannelsen af landets sundhedspersonale og vores college ligger da også ranked som det tredje bedste i landet.
10 af de state enrolled nurses blev i øvrigt placeret af regeringen på Masanga Hospital, resten på i Lungi, Freetown og andre steder rundt om i landet.
Sammen med denne fest blev der også – under stor opmærksomhed – afholdt en præ-opening af vores Emergency Unit. Dette er en stor tilføjelse til hospitalet med 50 yderligere sengepladser og akut faciliteter. Faktisk er det landets største – og flotteste – akut modtagelse. Men desværre er den endnu ikke bemandet, da denne del af opgaven tilfalder regeringen. Vi afventer stadig men med vigende tålmodighed, da disse flotte rammer virkelig fortjener at blive taget i brug.

Samarbejdet med regeringen har i det hele taget fyldt meget i dette år. Ikke at vi oplever dem mere eller mindre engagerede, men vi oplever – af flere årsager – at det er sværere at finde drift midlerne- hvorfor vi i stigende grad presser på for at regeringen løfter sin del. Vi forlagde allerede i 2021 en transition plan, men den er aldrig officielt godkendt trods mange tilsagn. Samtidig oplever vi, at regeringen reducerer det i forvejen beskedne bidrag de kommer med til driften af hospitalet. Det kan mærkes på mange måder, hvorfor vi føler os nødsaget til at intensivere det pres der skal til for at få regeringen til også økonomisk at binde sig til hospitalet.

I den sammenhæng arbejder vi løbende og fortsat på at gøre os uundværlige. Med denne mission for øje er det derfor med særlig stor glæde, at vi i 2022 officielt er indgået i samarbejde med organisationen German Doctors omkring etableringen af et Pediatric Training Program hvor man, i stil med CapaCares STP program, laver fokuseret post-graduat uddannelse for læger og Community Health Officers indenfor børnesygdomme. Tilsvarende er også ved at udvikle sig med organisationen Partners in Health som skal lave efteruddannelse i intern medicin.
Det lykkedes også sidst på året at få underskrevet et aftalememorandum med The University of Sierra Leone Teaching Hospital Complex (USLTHC) således, at vi blandt andet også kan modtage og uddanne turnus læger. Dette er et stort og vigtig skridt for os.
Vi har da også rigeligt at byde på. Hospitalet har været noget nær fuld belagt hele året og summer af liv, uddannelse og undervisning når man besøger det.

Masanga Medical Research Unit (MMRU) har forsat fuld fart på. Alene i 2022 er der publiceret 10 artikler i videnskabelige tidsskrifter udgået fra- eller i samarbejde med MMRU. Mange af projekterne giver positivt afkast lokalt i form af forbedrede behandlinger eller uddannelsesmuligheder og i 2022 blev også vores laboratorium opgraderet via forskningsenheden for at kunne blive ved med at understøtte de mange projekter.
Det er ikke den eneste del af infrastrukturen der har fået et løft. Året igennem har flittige frivillige og lokale arbejdet side og side for at bl.a. renovere el- og vandforsyningen til hospitalet som noget meget vigtigt.

Uden for Masanga har der i sen-sommeren været lidt uroligheder særligt i Freetown som i bund og grund handlede om en frustration over prisstigningerne lokalt. Der har været ro de sidste mange måneder, men vi er alle spændte på 2023 hvor der skal være valg. Den globale krise har skubbet mange familier ud over kanten i Sierra Leone og forværret en i forvejen svær situation. Vi har i projektet også været nødt til at fremskynde en lønstigning til trods for vi ikke rigtigt synes vi havde økonomien hertil.
Dette hænger til dels sammen med at vores fundraiser og sekretariatsleder herhjemme, Sara, blev nødt til først at tage orlov i en periode og dernæst desværre at sige sin stilling op. Sara fungerede som blæksprutte i hele projektet og hendes fravær kan fortsat mærkes. Vi ønsker hende al mulig held og lykke fremover og takker for en kæmpe indsats – både som frivillig i mange år og senest altså i denne funktion. Vi ved, at vi ikke kommer til at finde hendes lige og har derfor heller ikke ambitioner om at gøre et forsøg.

Hen imod slutningen af året har vi intensiveret presset på den lokale regering. Dels fordi vi kan se, at det bliver sværere og sværere for at dække de udgifter der er knyttet til vores aktiviteter ( driftsudgifter, men vi prøver at italesætte dem mere positivt) og dels fordi vi oplever ret konkret, at regeringen ikke leverer som aftalt. Således udgjorde dette års driftstilskud (før vi øgede presset) ca. 1% af driftsomkostningerne på hospitalet. Vi er startet med at øge priserne for behandlingerne lokalt (for de der skal betale for at modtage behandlinger). Dette for at sende et klart signal, men også fordi det er nødvendigt for hospitalet selv at generere mere indtægt hvis det skal overleve efter 2026. Det næste skridt – hvis ikke regeringen når at træde i karakter – bliver at vi lukker ned for indtaget af akutte patienter. Det er ikke noget vi er særligt glade for at skulle gøre, men træder regeringen ikke ind nu, har vi ingen grund til at tro de vil gøre det i 2026- og nu har vi vi tiden og muligheden for at handle herpå.

Forhandlingerne går dog fremad, om end ikke med den hastighed man kunne ønske sig. Men vi er stærke i troen og lever efter den filosofi der har fået os dertil hvor vi er i dag – STICK TO THE PLAN. Vi skal nok lykkes – men vejen i mål bliver nok mere kringlet end man kunne ønske sig. Men hvis man vokser af modstand er Masanga en kæmpe og dem kommer man ikke sådan udenom.

Rigtig glædelig jul til Jer alle.
På vegne af bestyreslen,
Susanne Haas
Forkvinde, Masanga DK

graduation
Scroll to Top