Drømmen om at indføre fysioterapi i Sierra Leone

Af Lærke Winther

Det er på tide at udvide College i Masanga med endnu en uddannelse. I øjeblikket er vi en lille gruppe ildsjæle, der med entusiasme og gåpåmod arbejder på at starte Sierra Leones første uddannelse i fysioterapi, som skal ligge i Masanga. Der er lige nu 5 lokale fysioterapeuter i landet, og den manglende rehabilitering som følge heraf resulterer i, at indlæggelserne på hospitalerne i nogle tilfælde kan vare op til et år. De lange indlæggelser er, udover at være omkostningsfulde, direkte sundhedsskadelige for patienterne, der bl.a. risikerer at få liggesår, lungebetændelse og blodpropper, som kan have fatale konsekvenser. Der er dermed et stort behov for fysioterapi på hospitalerne i Sierra Leone. I samme bæredygtige ånd som den øvrige del af Masanga Hospital Rehabilitation Project er målet at uddanne lokale fysioterapeuter, så de fremadrettet selv kan varetage den fysioterapeutiske behandling.

Amputee football

Drømmen er, at vi til maj 2016 åbner dørene for de første 25 fysioterapeutstuderende, som skal bruge de efterfølgende tre år på at læse en bachelor i fysioterapi. Uddannelsen bliver primært varetaget af lokale professorer og fysioterapeuter, dog varetages enkelte fag af eksterne undervisere fra bl.a. Danmark og England. Den teoretiske del af uddannelsen vil foregå på Tonkolili District College of Health Sciences and Technology i Masanga, mens den praktiske del vil ske på hospitaler rundt omkring i landet. Uddannelsen bliver selvfinansierende, ligesom sygeplejeuddannelsen, hvor de studerende selv betaler studieafgift og materialer.

fys dept.

For at nå dette mål har vi indsamlet redskaber og udstyr fra hele Danmark, der skal bruges til at etablere et undervisningslokale i junglen, og som sendes med en container ultimo 2015. Til januar rejser jeg til Sierra Leone i fem måneder, hvor jeg skal mødes med de lokale fysioterapeuter og samarbejdspartnere. En af disse håber vi at ansætte som lokal konsulent, der skal udføre en stor og værdifuld del af arbejdet med at starte uddannelsen i Masanga. I samråd vil de sammensætte et pensum af høj kvalitet samt en undervisningsplan, som skal godkendes af ministerier og uddannelsesråd. Vi håber at få uddannelsen statsanerkendt, så der er arbejde til de nyuddannede fysioterapeuter på landets hospitaler efterfølgende. Dermed kan uddannelsen bidrage til at højne kvaliteten af sundhedstilbud i hele landet samt skabe jobmuligheder og økonomisk vækst.

Scroll to Top