Mennesker i Masanga 17 – Lawrence Y. Sesay

Masanga var især i årene 1999-2000 plaget af rebeltropper, der besatte byen og holdt indbyggerne i skarpt opsyn. Lawrence Y. Sesay, der arbejder i hospitalets tømmerværksted, fortæller her om rebelkaptajnerne, og hvordan de plagede Masanga. 

Fortæl om Masanga-hospitalet før rebeltropperne kom.
Jeg kan huske, at hospitalet var velkørende. Patienterne kom fra hele landet, og der kom også udenlandske doktorer og hjalp til. På den måde lignede hospitalet før borgerkrigen det hospital vi har i dag. Men da borgerkrigen og rebellerne kom lukkede hospitalet.

Men hvad med Masanga by, hvordan så den ud?
Byen plejede at have mange flotte huse bygget af dygtige håndværkere, men rebellerne brændte nogle af husene, og det var meget sørgeligt.

Hvordan ændrede besættelsen folk i Masanga?
Krigen gjorde stor skade på vores følelser, og den forvandlede mennesker der før havde været venner til uvenner. Rebellerne kom jo og stjal al vores mad og værdier. Så derfor var der også mange almindelige beboere, der begyndte at stjæle fra de få venner, der havde noget der var værd at stjæle.

Hvad med dig personligt. Hvordan berørte krigen dig?
På det tidspunkt arbejdede jeg jo i Masanga, men min egen familie boede i Rogbache (en mindre by tæt ved Masanga). Om natten måtte min kone og datter ofte flygte ud i bushen, når rebelstyrkerne kom kørende igennem for at plyndre. Hvis man var hjemme, når de kom og bankede på ens dør, ville man blive hevet ud foran og kunne risikere at blive gennembanket, alt imens rebellerne plyndrede huset.

Hvordan var rebelstyrkerne organiseret i Masanga?
Her i området var der to kaptajner. Den mest magtfulde var Kaptajn Bunduka, (han boede i det, der i dag er Rikke Bennesens hus) og den anden var J.S. Momoh. Hver eneste gang der kom nye civile ind eller ud af området, visiterede Bunduka og Momoh´s mænd dem og beslaglagde deres værdier og mad. Det var ”regeringens ejendom” som de sagde.

Hvordan var denne Kaptajn Bunduka?
Som sagt var Bunduka ude efter værdier. Han havde brug for penge, mad, biler og Honda´er. De mennesker i Masanga der havde ting, han kunne bruge, anholdt han og tog med til sit hus, hvor han truede dem til frivilligt at komme med deres værdigenstande. Han kunne også finde på at gennemtæve The Elders (en sammenslutning af magtfulde ældre), for at få dem til at overgive deres penge.

Scroll to Top