”Et sundt liv er et rigt liv”

I forbindelse med samarbejdet mellem Royal Tropical Dutch Institute og MHRP fik Masanga taletid på et storstilet møde mellem the Dutch Trade Mission og Sierra Leones elite indenfor det private erhvervsliv. Mødedeltagere talte blandt andet den hollandske udenrigsminister og ingen ringere end landets præsident Hon. Ernest Bai Koromah. Man ville understrege det gode samarbejde mellem de to nationer og i den sammenhæng blev det hollandsk-finansierede projekt på Masanga fremhævet. Læs talen som imponerede præsidenten i en sådan grad, at hans personlige assistent efterfølgende kontakte vores folk på Masanga for at høre mere om projektet.

Oversættelse af 4 minutters tale, Dutch Trade Union, 7. juli 2015 (Kelfala Kamara)

Mine damer og herrer, Et sundt liv er et rigt liv.

Hvis der er noget, som Ebola har lært os, så er det dette: at der er masser af plads til forbedring i vores sundhedssystem.  Ikke blot det, som vi er i stand til at levere og måden vi leverer det på, men også vores måde at strukturere og administrere vores sundhedssystem på.

Vi kommer fra Masanga Hospital Rehabilitation Project.  Det er et projekt, der hjælper regeringen i at forsyne Tonkolili distriktet med sundhedspleje.  Men det er ikke det eneste vi gør: vi er et undervisningsinstitut, der leder Tonkolili District College of Health Sciences, hvor der i øjeblikket er registreret 250 sygeplejeelever.  Vi leder også post graduate surgical training kurser, der er målrettet til læger og Community Health Officers.  Det en aktivitet, der i stor grad øger landets kirurgiske kapaciteter.

Ledelses workshop KIT

Det kaldes udvikling, mine damer og herrer.  Masanga Hospital Rehabilitation Project bringer sundhed, og således rigdom, til befolkningen.  Men dette er ikke det eneste: vores sundhedspersonale er efterhånden selv i stand til at sørge for denne rigdom.  Det er en god udvikling.

Men, som så mange andre institutioner i Sierra Leone, Masanga Hospital Rehabilitation Project er stadig afhængig af donationer.  Hvis vi skal opnå ægte bæredygtig udvikling, både i den enkeltes sundhed, måden vi gør det på, tænker og kæmper for det på, så er vi nød til at bemyndige vores sundhedsledere.  De skal kunne løfte hele dette sundhedssystem, forbedre det og gøre det mere stabilt, hurtigere til at reagere, og være bedre organiseret.  Vores sundhedsledere skal kunne være i stand til selv at lede den fremtidige udvikling af sundhedssystemet.

Det er netop denne mulighed for skræddersyet træning, som Royal Tropical Institute, Amsterdam, nu tilbyder os. De vil samarbejde med os, og styrke vores ledelse med henblik på at forbedre det stærkt tiltrængte teamwork mellem regeringsinstitutioner og NGOs, fordi det er ikke alene Masangas ledelse, som deltager i træningen, men også ledende personale fra vores regeringsdrevne nabo hospital i Magburaka.

Vi siger derfor tak fordi I har ønsket at bringe udvikling til vores land og vores folk, også fordi I har ønsket at bringe bæredygtig udvikling til os – udvikling der vil komme indefra.  Det er nemlig ægte udvikling, mine damer og herrer, og vi vil med stolthed viser jer, at vi i stand til at udføre det.

Masanga Hospital Rehabilitation Project arbejder med udvikling af bæredygtig sundhedspleje.  For at opnå vores mål, og hvis min tidligere erklæring er sandt, så skal vi ikke alene sørge for sundhed, men også rigdom.  Fordi, hvis vi er rige i både hjerte og sjæl, ja – så er alt muligt.

(Oversat af Knud Anker Iversen.)

Scroll to Top