At arbejde sammen dag og nat er det bedste.

Alieu Manseray er en erfaren og uddannet Surgical Assistant Community Health Officer, SACHO.
Han gennemførte fra 2012 til 2015 det berømte og velkendte kirurgiske træningsprogram (STP), som blev gennemført hos CapaCare på Masanga Hospitalet. Derefter har han arbejdet på Serabu Hospitalet i den sydlige del af Sierra Leone. Han har en speciel historie og jeg har været så heldig at mødes med ham i Amsterdam, hvor han var en af keynote speakerne ved en reception for bogen “Into the World”.

Kampagnen “Into the world ” handlede om at fokusere på det gode arbejde og de fremragende resultater, der er opnået gennem årene fra de globale sundhedslæger. De læger er også kendt som tropiske læger fra Royal Tropical Institute i Amsterdam, men nu med et nyt navn. Medical Doctors Global Health and Tropical Medicine. MD GHTM – meget lettere bare at sige globale sundhedslæger

På grund af mangel på finansiering fra den hollandske regering, besluttede Dr. Matthijs Botman, specialist i plastikkirurgi og en af de globale sundhedslæger, at lave en bog med mange af de gode historier og bogstaveligt sætte dem “ud i verden”.
Manglen på finansiering skyldes en misforståelse blandt de ledende politikerne. De tror ikke, at læger som tager til 3. Verdenslande bidrager til det hollandske samfund, og det er således spild af ressourcer at uddanne dem.

Bogen viser os, at politikerne er på det forkerte spor. Historierne taler for sig selv.

Alieu Manseray er ikke en hollandsk læge, men en indfødt fra Sierra Leone med en uddannelse som sygeplejerske og senere som Community Health Officer (en afrikansk læge uddannelse, der svarer til en bachelor i medicin). Han mistede sin far i en ung alder. Hans far havde 3 koner og 12 børn. Som den ældste bror havde han et stort ansvar. Senere døde hans stedmor, da hun havde født til sit 5. barn. Mekanisk misforhold var dødsårsagen og der var ingen til at redde hendes liv under fødslen. Moderen og barnet døde.
Alieus dedikerede efterfølgende sit eget liv til uddannelse, så han kunne udføre livreddende kirurgi altid med sin stedmor i tankerne.

I 2011 hørte han om det kirurgiske træningsprogram, han ansøgte og startede i 2012.
Masanga Hospitalet er vært for CapaCares kirurgiske træningsprogram (STP), og han startede sin kirurgiske karriere på dette hospital.
Hans træning udføres dagligt med assistance fra de globale sundhedslæger, der arbejder på Masanga Hospitalet. Også specialister fra Europa kommer i rotation på hospitalet, hvor de underviser og deler viden og færdigheder til Alieu og hans kolleger.

På konferencen fortæller Alieu historien om Adama. Hun kom til hans hospital for at føde tvillinger. Hun havde allerede leveret den første baby i landsbyen i live, 12 timer før. Nu var der ingen fremskridt, og hun kom for at søge lægehjælp på hospitalet. Da Alieu undersøgte hende, havde han sin stedmor i tankerne. Han kunne mærke babyens arme og ben, da han undersøgte hendes underliv. Hendes mave havde en forkert form, og hun havde mange smerter, og det blev forværret mens han undersøgte hende.
Han gennemførte også en ultralydsscanning for at bekræfte sin kliniske undersøgelse. Og han havde ret – hun havde en ødelagt livmoder og en masse fri væske i underlivet. Den eneste løsning var at udføre en operation; barnet var dødt – og det handlede nu om at redde moderen. De stabiliserede hende med intravenøs væske, og efter at have kontrolleret blødningen fjernede han den ødelagte livmoder. Hun overlevede. Takket være Alieu, takket være de globale sundhedslæger, takket være CapaCare, takket være Masanga Hospitalets personale og ledelse og mange flere og ifølge Alieu ”Thanks to god”. En række samarbejdspartnere står bag en sådan succes.

Alieu tog en beslutning – han fulgte sin drøm. Han er nu en vigtig kirurg, og han redder liv. Han er meget værdsat og der er brug for ham i hans land. Han vil aldrig forlade landet. Han gør det ikke for pengene – men for hans folk.

Alt arbejde fra de mange samarbejdsgrupper og folkene bag Alieu, er med til at reducere migration og flygtningestrømmene. Dette er en anden måde at håndtere migrationen på. De globale sundhedslæger får erfaring i at forbedre sundhedsvæsenet og systemet, hvilket betyder positive resultater for patienterne og højnet kvalitet i sundhedsarbejdet. Alle sundhedssystemer kan drage fordel af disse oplevelser. Alieu lærer til stadighed af de læger som kommer til Masanga hospitalet og lægerne lærer af Alieu og arbejdet i Sierra Leone.

Stifter af Masanga Hospitalet
Peter Bo Jørgensen

Alieu
Scroll to Top