8. Dec. — En dag på besøg i sundhedsklinikken i Mabai.

8. Dec. -- En dag på besøg i sundhedsklinikken i Mabai.

Jeg studerer folkesundhedsvidenskab på Århus Universitet og er her i Masanga med projektet Masanga Outreach. Det er et virkelig spændende og alsidigt arbejde. En dag hvor mig og min makker Monica besøgte sundhedsklinikken (PHU) i Mabai blev min viden og mine evner virkelig sat på prøve.
Der var graviditetsdag på klinikken, hvilket vil sige at det er den dag de gravide kvinder kommer til tjek og undervisning på klinikken. Vi var der for at observere hvordan Beatrice og Fatmata, som er Maternal and Child Health Assistances, gør dette, fordi vi selv skal ud i forskellige landsbyer og lave lignende undervisning. Det var nyt og spændende at se deres undervisning, især fordi det er så langt fra de undervisningsformer vi bruger i Danmark – her foregår det med sang og dans.
Efter undervisningen fulgte undersøgelse af de gravide enkelvis. Beatrice kaldt de gravide frem og de fik målt blodtryk og der blev spurgt ind til problemer i forbindelse med graviditeten. Denne del hjalp Monica med til, hvilket fungerede rigtig godt da hun er medicinstuderende. Efter samtalen blev de gravide kaldt videre ind til Fatmata som undersøgte hele kroppen og mærkede maven, for at bestemme hvor langt i graviditeten kvinden er. Jeg blev meget overrasket da Fatmata pludselig kaldte mig ind og hun ville have mig til at hjælpe hende med at udføre undersøgelserne. Som folkesundhedsvidenskab-studerende er det slet ikke noget jeg har en viden om, så jeg følte virkelig at jeg kom til kort. Fatmata havde tydeligvis en forventning til, at jeg som udsendt kunne finde ud af at palpere. Heldigvis fandt hun det vældig underholdende at jeg ikke kunne finde ud af det og tog sig tid til at forklare og vise mig hvordan hun undersøger patienterne og fortælle hvorfor hun gør de forskellige ting. Det var en virkelig god og lærerig dag for mig.

Skrevet af Ann Brunskov udsendt med Masanga Outreach

Scroll to Top