6. Dec. Juleblog “Man Hilser På Alle”

Dagens herlige opdatering kommer fra Lærke. Glædelig 6. desember alle sammen!

Jeg har veninder der fortæller mig jeg er et godt menneske fordi jeg rejser ud i verden og laver frivilligt arbejde. Men det er svært for mig at tage imod de komplimenter, når jeg ved at jeg som person, får mere med tilbage end jeg rejser ud med. Det at rejse ud og bosætte sig i et helt andet land giver en nogle oplevelser og en forståelse for vor verden som er helt speciel.
Masanga er en lille landsby i et af verdens fattigste lande, som mange nok ikke vil mene har meget at byde på. Og nej, der er ingen rigtige butikker, ingen barer eller diskoteker. Jeg blev overrasket over at mange af de ansatte på hospitalet taler hele 3 sprog (temne, krio og engelsk). Der er en mini biograf, ”lokalcenteret” bliver jævnligt omdannet til diskotek ligesom der rundt i byen bliver solgt småting. Men hvordan kan dette stå mål med alt det jeg føler jeg får igen? Jeg har været en del af hverdagen i en afrikansk landsby, oplevet byen indefra lerhyttens glæder og tumult, fået flettet mit hår af, og som, de lokaler kvinder. Jeg har siddet på en træplade ved bålet bag huset hvor maden laves, oplevet hvordan jeg omgivet af legende børn og høns, mens hundene sultent gnaskede i gårsdagens rester, har forsøgt at tale med kvinderne der iført deres lapa (stofklæde) lavede mad. Små oplevelser der tilsammen har bekræftet dét som jeg i teorien allerede vidste, nemlig at man kan leve så forskelligt fra os danskere.
Men det vigtigste jeg har taget med mig fra Masanga, udover en storslået oplevelse, er deres åbenhed og glæde ved livet. Man hilser på alle man møder, og selvom det de fleste gange blot er den gængse smøre, bliver det ikke sjældent en hel samtale. Man forsøger at hjælpe hinanden, ja selv de hvide får frugt foræret. Og trods eftermiddagene og weekenden efter arbejdet bliver brugt i marken og det stadig ser småt ud med pengene, er der altid plads til smil, sang, dans, glæde og en enestående imødekommenhed. Jeg har med mine egne øjne set bag facaden, og med egen krop mærket en livsglæde der i højeste grad – hvis ikke mere – trives såvel i Masanga som i velfærdssamfundet Danmark.
I ægte Masangaånd ønskes i alle en rigtig glædelig jul!
Lærke

Masanga Øjenklinik sierra leone

Scroll to Top