I 2013 arbejdede Marie Børresen seks måneder på Masanga Hospital som frivillig fysioterapeut. Den virkelighed, der mødte hende ved ankomsten, var et hospital fyldt med sengeliggende patienter med store liggesår, kontrakturer og lange indlæggelsestider.
Et hospital, hvor en benamputation kunne kræve et års indlæggelse på grund af dårlig sårheling og re-amputationer. En hospitalskultur, hvor man lå i sin seng, indtil man ”ved guds vilje” blev rask.
Det blev hurtigt kendt, at det billede, der mødte hende på Masanga Hospital, var et generelt billede i hele landet.
Der bor cirka 7,6 millioner i Sierra Leone. Det vurderes, at omtrent 445.000 eller mere lever med svære handicap.
Borgerkrigen i landet førte til, at hospitalet blev lukket. Før borgerkrigen var Masanga Hospital tidligere et hospital for spedalske. Det var nationalt anerkendt for dets fysioterapi som en central del af behandlingen.
Der har siden åbningen af Masanga Hospital i 2006 været et stort ønske om at genetablere fysioterapien på hospitalet. Siden 2013 er vi kommet stadig tættere og tættere på at opfylde den drøm.
Behov for flere fysioterapeuter
Til at varetage hele landets fysioterapeutiske tilbud er der blot fem fysioterapeuter med en bacheloruddannelse inden for fysioterapi og cirka 45 sundhedshjælpere med en kortere uddannelse inden for rehabilitering.
Dette er et tydeligt udtryk for, at de nuværende fysioterapi-tilbud, ligesom resten af landets sundhedssektor, langt fra er nok til at dække befolkningens behov.
Tal fra 2016 viser, at 59% af udgifterne i sundhedssektoren blev dækket af NGO’er (ikke-statslige organisationer) og private donationer.
Landet kan altså langt fra selv løfte den store sundhedsbyrde, det står overfor.
Mange patienter i Sierra Leone er sengeliggende i flere uger eller måneder efter en operation eller sygdom, uden adgang til fysioterapi.
Patienten og de pårørende skal selv betale for hospitalsindlæggelsen. Uden fysioterapeutisk træning vil indlæggelsen ofte forlænges. Det medfører en stor belastning såvel fysisk for patienten som økonomisk for både patient, pårørende og sundhedssektoren.
De lange indlæggelse øger også risikoen for yderligere komplikationer, blandt andet hospitalserhvervede infektioner.
Udviklingen af Masanga Fysioterapi
I løbet af de seks måneder, Marie var udstationeret, fik hun genindført fysioterapien på Masanga Hospital. Patienter begyndte igen at få fysioterapi under indlæggelse.
Læs den rørende patienthistorie om Fatmata.
Fire lokale ansatte blev undervist i basal anatomi, fysiologi og fysioterapi, hvor det store fokus var på vigtigheden af ledbevægelse og få patienterne ud af sengen.
Siden da har “fys-assistenterne” været i stand til at varetage den mest basale fysioterapi. Gennem det fysioterapeutiske arbejde samt intensiv sårpleje er det lykkes at sænke den postoperative liggetid med flere måneder.
Den nyere fysioterapi afdeling på hospitalet har både fået indlagt strøm og doneret nyt udstyr.
Åbningen af bacheloruddannelsen i fysioterapi i september 2018 er sket i tæt samarbejde med vores samarbejdspartnere; Ministry of Health and Sanitation (MOHS) and Sierra Leone Physiotherapist Association (SLPA).
Det har betydet, at vi har taget signifikante skridt for at få fysioterapi integreret som en central del af de nationale sundhedstilbud til landets befolkning.
Forløb fra 2013 – 2018:
Du kan læse mere om Masanga Fysioterapis vision, mission og værdier.
Alle henvendelser vedrørende Masanga Fysioterapi kan rettes til physio@masanga.dk.