Begyndelsen
Masanga Hospital Rehabilitation Project blev grundlagt af den danske kirurg Peter Bo Jørgensen under hans bestræbelser på at identificere en klinik eller hospital i Sierra Leone, der ville være interesseret i at modtage hans overskydende kirurgiske udstyr. Hans søgen førte ham i 2005 til Masanga Hospital, som på det tidspunkt havde været lukket i 8 år som følge den ødelæggende borgerkrig. Dr. Peter grundlagde foreningen Association Friends of Masanga (Masangas Venner nu Masanga DK), og i samarbejde med den britiske velgørenhedsorganisation Sierra Leonean Adventists Abroad (SLAA), sikrede man en 20-årig aftale (med evaluering af samarbejdet efter10 år) med den sierra leonske regering om at rehabilitere og drive hospitalet.
Masanga DK
Organisationen har været aktiv siden 2006. Visionen er bæredygtig sundhedstilbud til de mest udsatte og arbejdet var opdelt i tre søjler : Sundhed , uddannelse og business. Med årene er forkus skiftet en anelse og vores tre søjler hedder nu uddannelse, sundhed og forskning. De tre ting hænger uløseligt sammen da vi beskæftiger os med uddannelse indenfor sundhed og via forskning, videreudvikling heraf.
Organisationen har mere end 350 betalende medlemmer. Nogle bidrager udelukkende økonomisk, andre lejlighedsvis, hvor deres hjælp er nødvendig og mange gennem aktiv deltagelse enten som frivillige på Masanga Projektet eller som en del af den aktivt arbejdende kerne i Danmark. Gennem årene har mere end 300 frivillige opholdt sig i kortere eller (oftest) længere perioder på Masanga Projektet.
Dr. Peter Bo Jørgensen er stifter af den danske organisation støttet af en stor, arbejdende bestyrelse og en endnu større gruppe af unge, aktive frivillige. Foreningen udgiver ca. 4 nyhedsbreve årligt og afholder offentlig generalforsamling typisk i marts måned. Langt største delen af det arbejde der udføres handler om at understøtte projektet i forskellige sammenhænge samt oplysnings- og rekrutteringsaktiviteter.
Sammenlignet med de første ti år af foreningens liv er der langt mindre fokus på udsendelse af frivillige. Fokus for udsendelser er blevet skarpere og retter sig efter behovet formuleret lokalt i Masanga.
Sundhed – vigtigste resultater og nuværende fokus
Masanga DK og vores samarbejdspartnere har re-etableret de fysiske rammer på Masanga Hospital og fået gjort dette funktionelt. Til at starte med var det kun ambulatoriet der kørte, og dette var udelukkende bemandet af lokalt ansatte. Med hjælp fra mere end 300 frivillige i årenes løb, er hospitalet vokset fra dette til sit nuværende omfang med 100 sengepladser og flere specialiserede afdelinger.
Hovedparten af hospitalsudstyret på Masanga er doneret af danske hospitaler eller klinikker og er blevet sorteret, pakket i containere og sendt til Masanga i løbet af de sidste ti år gennem vores partnere på Multi Center Syd. Den dag i dag, bliver udstyr stadig indsamlet og afsendt, men i langt mindre omfang.
Sundhedspersonalet på Masanga er helt overvejende sierra leonsk. Vi har dog siden 2008 haft gode erfaringer med at rekruttere læger uddannet fra KIT Royal Tropical Institute i Amsterdam. Her uddannes hollandske læger specifikt i posteringer i udviklingslande hvor de skal kunne håndtere alt fra komplicerede fødsler, brækkede knogler, brok, tuberkulose og malaria. Vores Chief Medical Officer er en tropical doctor og hospitalet har således i alt 3 sådanne læger ansat.
Derudover er der i alt ca. 110 ansat i tilknytning i hospitalet der udover sengepladser og ambulatorie råder over 3 operationsstuer, fødselsstuer, røntgen/ultralyd, laboratorie med blodbank, apotak, øjenklinik og fysioterapi afdeling.
Uddannelse – vigtigste resultater og nuværende fokus
I 2012 blev Tonkolilli District College Of Health Sciences (TDCoHS)åbnet med tilladelse til at uddanne State Enrolled Community Health Nurses (SECHNs). Der er tale om et college der er oprettet i samarbejde med distriktet med en bestyrelse der overser aktiviteterne (hvori vi har en plads) og som indgår i det nationale tilbud. Det betyder at man går til nationale optagelsesprøver og herefter – såfremt man består tildeles en plads. TDCoHS rangerer nummer 3 i landet. Med den internationale atmosfære på hospitalet er der masser af gæsteforelæsere og derfor også stor tilgang til institutionen. Første hold Masanga uddannede SECHNs blev færdige med deres 3-årige uddannelse i efteråret 2015 og siden har et hold gennemført hvert halve år.Siden 2018 har TDCoHS åbnet for uddannelse af State Registrated Nurses og som det første og eneste sted i landet en bachelor uddannelse i fysioterapi.College rummer et stort potentiale både som en pædagogisk ressource, men også for at cementere betydningen af Masanga Hospital, når det udenlandske engagement er ikke længere til stede.
Forskning – Masanga Medical Research Unit
Forskningsenheden på Masanga blev etableret som det seneste skud på stammen i 2018 og har nu 2 Ph.D studerende tilknyttet, Dr. Jonathan og Dr, Hanna som begge nu er halvtids klinikere og halvtids forskere på Masanga. Dr. Jonathan har fokus på sår og sårbehandling og dr. Hanna går i dybden med mødresundhed i de omkringliggende landsbyer. De er begge indskrevne på University of Amsterdam med Professor Martin Grobusch tilknyttet. Der er en stigende interesse for at udføre forsknings projekter igennem vores forskningsenhed. Der er således et godt samarbejde med CapaCare, som i forvejen har en del forskningsprojekter i gang i Sierra Leone. Der er etaberet samarbejde med det medicinske universitet i Leeds samt med flere andre forskningsmiljøer i Holland, Norge og Danmark. Der er forhåbninger om at få tilknyttet forskningsprojekter omkring fysioterapi projektet med løbende monitorering af effekt af træningen.
Der er etableret en komite bestående af forskellige forsknings- og sundhedsaktive profiler med tilknytning til projektet, der vurderer de indkomne forslag og dels sikrer relevansen af projektet og dels det videnskabelige niveau.
Frivillige – vigtigste resultater og nuværende fokus
Masanga DK har sendt mere end 300 frivillige til Masanga hvor de har doneret deres tid og energi til projektet. Gennem årene har fokusområder for det frivillige arbejde været udvalgt af bestyrelsen og frivillig-gruppen i Danmark, men man fokuserer i øjeblikket på gradvist at flytte disse beslutninger til den lokale ledelse for at styre lederskab og forankring. Siden Ebola Epidemien har Masanga DK valgt at reducere antallet af frivillige udsendelser væsentligt. Der er dog fortsat frivillige kræfter tilstede på Masanga Hospital og i dets omgivelser.